Leer en beleef méér

Ontdek de fusie tussen Crescendo CVO en CVO Tervuren-Hoeilaart

FUSIE CRESCENDO CVO EN CVO TERVUREN-HOEILAART: SLEUTEL VOOR REGIONALE ONTWIKKELING

Mechelen, 21 juni 2018

Vanaf 1 september 2018 vormt CVO Hoeilaart-Tervuren samen met Crescendo CVO uit de Mechelse regio één groot centrum voor volwassenenonderwijs. Het nieuwe Crescendo CVO verwelkomt dan elke week ruim 8.500 cursisten. De hoofdzetel van Crescendo CVO blijft in Mechelen.

Vanaf 1/9/2019 voert de Vlaamse Regering een schaalvergroting door waardoor kleine centra voor volwassenenonderwijs (en hun aanbod) dreigen te verdwijnen. Door als één centrum verder te gaan blijft het opleidingsaanbod in de regio behouden en wordt het zelfs versterkt. Wie zich wil bij- of omscholen kan kiezen uit niet minder dan 50 verschillende professionele opleidingen in 30 lesplaatsen in de provincie Antwerpen, Vlaams Brabant en de Vlaamse Rand.

Opleiding en permanente bijscholing zijn meer dan ooit de sleutels tot de arbeidsmarkt en onze welvaart. De Vlaamse economie wordt al enkele jaren getypeerd als ‘knelpunteconomie’. Steeds meer vacatures geraken niet ingevuld. Met de gunstige conjunctuur in 2018 vinden bedrijven en organisaties nog moeilijker geschikt personeel. Centra voor volwassenenonderwijs hebben dus een belangrijke maatschappelijke rol. Met de uitdagingen inzake mobiliteit betekent een lokaal aanbod aan professionele opleidingen nog een extra troef.

“Met de fusie kunnen we de opleidingsvraag en het opleidingsaanbod in een grotere regio op elkaar afstemmen”, zegt Marleen Mast, directeur van Crescendo CVO. “Niet toevallig lijken de knelpuntberoepenlijst van de VDAB en ons opleidingsaanbod op elkaar. De gestage groei van het aantal cursisten bewijst dat deze aanpak de juiste is.”

“Schaalvergroting heeft als voordeel dat middelen flexibeler kunnen ingezet worden, wat een meerwaarde betekent voor elke partner. Dat wil ook zeggen dat in de toekomst meerdere andere opleidingen mogelijk moeten zijn, naast onze taal-, mode-, kook- en ICT-opleidingen en opleidingen Nederlands voor anderstaligen. Daar gaan we dan ook voluit voor. Het CVO zal binnen de regio meer dan ooit een ruim en gevarieerd aanbod aan opleidingen kunnen bieden”, zegt Rudi Vanloock, directeur CVO Tervuren-Hoeilaart.

Ook schepen van onderwijs van Tervuren, Lut Kint is tevreden met deze fusie. “Door een wetswijziging dreigde het CVO te verdwijnen. Dankzij deze fusie blijft het cursusaanbod in Tervuren en onze regio bestaan. Op die manier kunnen de cursisten kort bij hun woonplaats een opleiding blijven volgen.”

Van links naar rechts op de foto:

Marleen Mast, directeur Crescendo CVO (links)
Rudi Vanloock, directeur CVO Tervuren-Hoeilaart
Lut Kint, schepen van onderwijs van de gemeente Tervuren

Breed aanbod gericht op de regionale arbeidsmarkt

In elk van de volgende domeinen of studiegebieden biedt Crescendo CVO één of meerdere secundaire opleidingen aan. Dankzij de fusie tussen Crescendo CVO en CVO Tervuren-Hoeilaart hebben de mensen die willen bij- of omscholen altijd een arbeidsmarktgericht opleidingsaanbod in hun regio.

Dit uitgebreide aanbod is snel en overzichtelijk terug te vinden op www.cvo-crescendo.be

De fusie die regio’s verbindt

De regio van het huidige CVO Tervuren-Hoeilaart sluit mooi aan bij die van het bestaande Crescendo CVO. De fusie verbindt de regio’s ten zuiden van de Antwerpse agglomeratie in de provincie Antwerpen met de Vlaamse rand rond Brussel en Leuven.

Actueel aanbod voor de ‘war on talent’

De Vlaamse economie wordt al enkele jaren getypeerd als ‘knelpunteconomie’. Steeds meer vacatures geraken niet ingevuld. In 2018 zal de economie in Vlaanderen blijven groeien, maar bedrijven en organisaties zullen het steeds moeilijker krijgen om geschikt personeel aan te trekken. Dit remt de groei. Crescendo CVO biedt de opleidingen aan om de profielen te vormen die de arbeidsmarkt zoekt.

Crescendo CVO evalueert jaarlijks het opleidingsaanbod overal in de regio. Het houdt hierbij rekening met zowel de huidige als de toekomstige vraag vanuit de arbeidsmarkt, in het bijzonder de knelpuntberoepen. Jaarlijks neemt het centrum dan ook nieuwe opleidingen op in haar aanbod. In de Vlaamse rand beantwoorden bijvoorbeeld taalcursussen op maat aan de specifieke noden van diverse types inwoners. Het aanbod Nederlands voor anderstaligen (NT2) bevordert de integratie van de anderstaligen in onze samenleving.

Voorbeelden van nieuw aanbod

schooljaarStudiegebiedOpleiding
2017-2018Afwerking bouwStukadoor
Tegelzetter
GroenHovenier parken en tuinen
LassenLasser monteerder
Mode maatwerkHerenkleding
2018-2019Koeling en warmteLoodgieter
Monteur centrale verwarming
LichaamsverzorgingKapper
Gelaatsverzorging
Voetverzorging
ICTApp-ontwikkeling
Webdesigner
PLC-techniekenPLC-technieker

Een kwalitatief aanbod dankzij een optimale infrastructuur

In dit gloednieuw, aangenaam gebouw in Tervuren leren cursisten een taal, vlotter werken met de computer en bekwamen ze zich in de mode- en kooktechnieken.

In Mechelen heeft Crescendo CVO een indrukwekkende technische infrastructuur uitgebouwd: tientallen uitgeruste leslokalen en ruime ateliers voor mode, houtbewerking, steenkappen, metaalbewerking en voor bouwafwerking zoals stukadoor, schilder….

In de vele andere gemeenten deelt Crescendo CVO gespecialiseerde infrastructuur met haar partners. Dat zijn goed uitgeruste secundaire technische scholen, zoals onder andere het Gito in Tervuren. Andere partners zijn specifieke organisaties of instellingen zoals bijvoorbeeld de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB), de gemeente Tervuren en de Vlaamse rand (VZW De Rand).

Crescendo CVO ziet het uitbouwen van een optimale infrastructuur voor haar opleidingen via partners als een prioriteit. Zo kunnen lesgevers en cursisten in optimale omstandigheden, met alle nodige leermiddelen ‘aan het werk’, overal in de regio.

Door samen te werken met de verschillende gemeenten in de regio speelt Crescendo CVO optimaal in op de opleidingsbehoeften van de inwoners.

LEER EN BELEEF

Leren voor je beroep of zelfs voor je plezier? Een taal- of computervaardigheid onder de knie krijgen? Leren in Crescendo CVO is ook beleven. Alles draait er om de cursist. Meer dan 10.000 cursisten vinden elke week hun weg naar Crescendo CVO.

Crescendo CVO streeft maximale onderwijskansen na voor elke cursist

Cursisten uit alle maatschappelijke geledingen en leeftijden die werk willen maken van hun persoonlijke ontplooiing, ontmoeten er elkaar. De opleidingen zijn laagdrempelig, in de buurt en vooral praktijkgericht. Crescendo CVO investeert in studiebegeleiding, taalcoaching en trajectbegeleiding om ieders onderwijskansen te maximaliseren.

Werken – studeren en gezin combineren kan

De combinatie werken – studeren – gezin is niet voor iedereen eenvoudig. Daarom zijn de meeste cursussen of opleidingen in het volwassenenonderwijs modulair. Een module is een onderdeel van een professionele opleiding. Wie slaagt voor een module krijgt een attest. Wie alle attesten van een opleiding verzamelt krijgt het diploma. Met modules kan elke cursist zelf zijn studiepakket samenstellen: één, of meerdere lessen per week? Hoe meer lessen, hoe sneller een cursist zijn diploma kan behalen. Zo bepaalt de cursist zelf de duur van zijn opleiding. Het modulaire systeem betekent ook dat mensen op verschillende momenten van het klassieke schooljaar met een opleiding kunnen starten.

Ook vroegtijdige schoolverlaters behalen er hun secundair diploma

Dankzij de samenwerking met VDAB en het Centrum voor tweedekansonderwijs kunnen mensen een diploma secundair onderwijs behalen en worden zo binnenschrijnwerker, kapper, polyvalent verkoper of webdesigner.

Downloads

Beelden opleidingen

Hier vindt u een kleine selectie aan sfeerbeelden uit enkele van onze opleidingen in hoge resolutie.

CONTACT

Crescendo CVO

Mevrouw Marleen Mast
directeur

Vaartdijk 86
2800 Mechelen

T. 015 45 40 30

info@cvo-crescendo.be

CVO Tervuren-Hoeilaart

Deheer Rudi Vanloock
directeur

Pater Dupierreuxlaan 1 bus B
3080 Tervuren

T. 02 766 53 89

Gemeente Tervuren

Mevrouw Lut Kint
Schepen Onderwijs Tervuren

Markt 7A
3080 Tervuren

T. 02 766 52 01
Gsm 0475 85 06 95