Crescendo CVO

Centrum voor volwassenenonderwijs

SEARCH

Taalstage

Wat is een taalstage? 

Je gaat je Nederlands verder inoefenen door mee te werken in een Nederlandstalige organisatie. 

Waarom organiseren we taalstages?

In de klas voel je je veilig: je bent omgeven door andere leerders die je in de meeste gevallen wel begrijpt omdat ze soms trager praten en nog geen al te moeilijke woorden gebruiken. De leraar die Algemeen Nederlands spreekt, begrijp je ook probleemloos. Je merkt meestal pas dat het moeilijker wordt als je de klas verlaat en in contact komt met moedertaalsprekers die vaak supersnel, een beetje onduidelijk en/of dialectisch spreken. Daarom is het belangrijk om ook buiten de klas je Nederlands te oefenen.  Al doende, kunnen we immers heel veel leren: meer spreekdurf krijgen in gesprekken met onbekenden, vlotter leren praten door het vaak te doen, de woordenschat parater hebben, moedertaalsprekers beter leren begrijpen ...  

Reacties van cursisten in verband met taalstages.

‘Ik vond het werkplekleren zinvol want we spraken veel en ik leer meer en meer.’ (Bassam)
‘Het was een andere manier van leren. Ik was ongerust dat ik onbekende mensen moeilijk zou begrijpen maar het ging goed. Nu ben ik veel zelfzekerder.’ (Adile)
‘Het was een heel positieve ervaring. Ik heb ook veel mensen leren kennen en nieuwe vrienden gevonden.’ (Helga)
‘Ik vind dat werkplekleren een belangrijke rol speelt tijdens een cursus Nederlands. Ik heb mijn woordenschat uitgebreid en ik heb veel nieuwe uitdrukkingen geleerd. (Andrea)
‘Het is nuttig dat de werkplek feedback geeft. Ze vertellen je wat je competenties zijn. Ze hebben me gezegd dat ik heel sociaal en leergierig ben. Zo weet ik beter wat mijn kwaliteiten zijn.’ (Esther)

Naar boven